Crnadak zabranio zaposlenicima MVP-a da učestvuju u organizaciji obilježavanja genocida u Srebrenici

0
371

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas, 4. jula 2016. godine, je donio odluku da predstavnici Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine ne mogu učestvovati u aktivnostima vezanim za organizaciju komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula 2016. godine.

Odluka je donesena jer su posljednje izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koje je dao u ime organizatora u potpunosti suprotstavljene jednom od glavnih spoljnopolitičkih pravaca Bosne i Hercegovine, a to je razvoj dobrosusjedskih odnosa.

Iako neće učestvovati u organizaciji pomenutog događaja, MVP BiH će, kroz aktivnosti svog diplomatskog protokola, asistirati ministrima i drugim visokim zvaničicima tokom njihovog boravka u BiH, u skladu sa zakonom i svojim međunarodnim obavezama.

“Podsjećam javnost u BiH da su sva tri naroda, oba entiteta i sve ključne političke ličnosti i partije opredijeljene za jačanje odnosa u regiji, a posebno za razvoj odnosa sa prvim susjedima, Srbijom i Hrvatskom, kao i sa Crnom Gorom. U skladu sa tim, kao ministar inostranih poslova želim jasno da kažem da su svi državni funkcioneri iz svih zemalja regiona dobrodošli u BiH, bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Imajući u vidu izjave gospodina Durakovića, kojima je poručio premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću da nije dobrodošao u Srebrenicu, jasno je da je na taj način ugrožen jedan od osnovnih prioriteta vanjske politike BiH, čime se nanosi ogromna šteta BiH. Pravo svakoga u BiH je da na skup koji organizuje pozove ili ne pozove bilo koga, ali je isto tako pravo i obaveza Ministarstva da ne podržava i ne pomaže organizaciji događaja koji su suprotni osnovnim prioritetima i interesima vanjske politike BiH. Žao mi je što sam morao donijeti ovakvu odluku, jer iskreno poštujem sve nevine žrtve u Srebrenici, kao i na svim drugim stratištima u BiH, ali nisam mogao dozvoliti da MVP BiH bude dio huškačke i antievropske atmosfere, stvorene izjavama gospodina Durakovića, čime bi se ugrozili interesi BiH i naša vanjskopolitička pozicija.”

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here