Ciste na jajnicima

0
1261

Ciste na jajnicima su vrećice ili džepići ispunjeni tekućinom koje nalazimo u jajniku ili na njegovoj površini.

Jajnici su parni organi veličine i oblika badema koji su smješteni s obje strane maternice. Jajne stanice se razvijaju i sazrijevaju u jajnicima koji ih tokom reproduktivne dobi žene oslobađaju u mjesečnim ciklusima. Kod mnogih se žena u nekom razdoblju tokom života pojave ciste na jajnicima. Većina cista na jajnicima ne stvara nikakve probleme i nisu opasne te većina njih nestane bez liječenja nakon nekoliko mjeseci. Međutim, ciste na jajnicima, naročito one koje su puknule, ponekad mogu uzrokovati teške simptome. Najbolje ćete zaštititi vaše zdravlje tako da se upoznate sa simptomima i vrstama cista na jajnicima te da idete na redovne ginekološke preglede.
Simptomi ciste na jajniku

Ne možete se pouzdati samo u simptome kako bi otkrili imate li cistu na jajniku ili ne. Ustvari, najvjerojatnije uopće nećete imati simptome. Ako ćete imati simptome, oni će vjerojatno biti slični simptomima nekih drugih bolesti kao što su endometrioza, upalna bolest zdjelice, izvanmaternična trudnoća ili rak jajnika. Čak i upala slijepog crijeva (apendicitis) i divertikulitis mogu stvoriti simptome koji oponašaju puknute ciste na jajniku. Stoga je ipak važno primijetiti sve simptome ili promjene u tijelu kako bi znali koji su simptomi ozbiljni. Ako imate cistu na jajniku, možete imati jedan ili više od niže navedenih znakova i simptoma:
• neredovne menstruacije
• zdjelična bol – stalna ili povremena tupa bol koja se širi prema donjem djelu leđa i bedrima
• zdjelična bol neposredno prije početka menstruacije ili neposredno prije kraja krvarenja
• zdjelična bol tokom snošaja (dispaurenija)
• bol prilikom pražnjenja crijeva ili pritisak u crijevima
• mučnina, povraćanje ili osjetljivost dojki slična onoj u trudnoći
• punoća ili težina u donjem dijelu stomaka
• pritisak na čmar ili mokraćni mjehur – otežano potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura

Odmah potražite ljekarsku pomoć:
• Ako osjetite iznenadnu jaku bol u donjem dijelu stomaka ili zdjelici.
• Ako osjećate bolove koji su popraćeni povišenom temperaturom ili povraćanjem.

Ti znakovi i simptomi ili simptomi šoka kao što su hladnoća, znojna koža, ubrzano disanje, omaglica ili slabost, ukazuju na to da se radi o hitnom slučaju i da se morate odmah obratiti ljekaru.

Liječenje ciste na jajnicima

Liječenje zavisi od vaše dobi, vrsti i veličini ciste te o simptomima. Ljekar vam može predložiti sljedeće:

Čekanje uz kontrolne preglede – Možete pričekati i otići na ponovni pregled nakon jednog ili tri mjeseca ako ste u reproduktivnoj dobi, ako nemate simptome i ako je ultrazvučni pregled pokazao da se radi o cisti ispunjenoj tekućinom. Ljekar će predložiti redovne ultrazvučne kontrolne preglede kako bi ustanovio je li cista promijenila veličinu. Čekanje uz redovne ultrazvučne kontrolne preglede uobičajena je praksa koja se preporučuje kod žena u postmenopauzi ako je cista ispunjena tekućinom i ima promjer manji od 2 centimetra.
Kontracepcijske tablete – Ljekar može preporučiti uzimanje kontracepcijskih tableta kako bi se smanjila mogućnost stvaranja nove ciste tokom budućeg menstrualnog ciklusa. Oralni kontraceptivi značajno smanjuju rizik od raka jajnika, naime što duže uzimate kontraceptive, rizik je manji.
Hirurški zahvat – Ljekar može predložiti uklanjanje ciste ako je ona velika, te ukoliko ne izgleda kao funkcionalna cista, ako raste ili ako nije nestala nakon dva ili tri menstrualna ciklusa. Ciste koje uzrokuju bol ili druge simptome mogu se odstraniti. Neke ciste mogu se odstraniti bez odstranjivanja jajnika u postupku koji se zove cistektomija. Ljekar može predložiti da se odstrani zahvaćeni jajnik, a zdravi da se ostavi, taj zahvat se zove oforektomija. Oba postupka omogućavaju ženama da ostanu plodne ukoliko su još uvijek u reproduktivnoj dobi. Također, ako je sačuvan barem jedan jajnik, nastavit će se i proizvodnja estrogena. Ako je cistična tvorevina kancerogena, ljekar će predložiti histerektomiju kako bi uklonio oba jajnika i maternicu. Nakon menopauze povećava se opasnost da novonastale cistične tvorevine na jajnicima budu kancerogene. Zbog toga, kad se cistična tvorevina razvije na jajnicima nakon menopauze, ljekari najčešće preporučuju operaciju.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here