CIA nudi posao: “Govorite bosanski? Prijavite se, čeka vas plata od 160.000 dolara, ali samo ako godinu dana niste…”

0
193
The

“Govorite srpski, hrvatski ili bosanski? Ako je odgovor “da”, možda ste upravo vi savršen kandidat za rad u najvećoj špijunskoj agenciji na svijetu”. Ovako počinje oglas CIA, koja traži baš ljude s odličnim poznavanjem ovih jezika, piše srbijanski “Blic“…

Osim “mogućnosti da brane Sjedinjene Američke Države”, potencijalni novi zaposleni dobijaju novčane bonuse do 35.000 dolara, zavisno o poznavanju jezika i funkciji koju će preuzeti. I to odmah po zaposlenju.

Vjerovatno najprimamljivije radno mjesto je ono instruktora za strane jezike u CIA sjedištu u Washingtonu, s platom do 161.900 dolara, bez raznih bonusa.

“CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obavještajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inostranstvu”, navodi se, između ostalog, u oglasu za posao.

Naravno, ako vas pak zanima nešto malo operativnije, CIA traži kandidate za prikupljanje i obradu, ali i iskorištavanje otvorenih izvora informacija, gdje je plata nešto niža, rad vjerovatno malo “uzbudljiviji”.

“Kao oficir za iskorištavanje otvorenih izvora informacija (OSEO) za CIA, otkrivaćete, prikupljati i procjenjivati javno dostupne informacije, poznate pod imenom Open Source Intelligence (OSINT), u dinamičnom, sve širem digitalnom okruženju. OSINT obuhvata tradicionalne medije, akademske radove, geoprostorne podatke i tehnologiju, skupove podataka, društvene medije i igra važnu ulogu u svim aspektima rada Agencije. Kao OSEO, razvićete planove koji koriste učinkovite alate i metodologije za istraživanje i prikupljanje informacija o otvorenim izvorima informacima. Upotrebom vašeg znanja o zemljopisnom ili tematskom području, informacionom okruženju otvorenog koda i poznavanju jezika, prenijećete svoje otkriće u pisanim proizvodima i informacijama”, stoji u tom oglasu, uz napomenu “Otvorene su mogućnosti domaćih i stranih putovanja”.

Digital Targeters (DT) još jedana je operativna pozicija za obavještajce unutar CIA. Ili, kako to stoji u oglasu za posao:

“Kreativni su arhitekti i omogućuju napredne operacije usredsređene na širok raspon prioriteta. Primjenjuju tehničku ekspertizu za iskorištavanje tajno i javno dostupnih informacija (poznatih i kao open source data) pomoću specijaliovanih metodologija i digitalnih alata za planiranje, pokretanje i podršku tehničkih poslova ili zadataka za podatke o ljudima (HUMINT), ali i miješanih poslova.

DT-ovi su istraživački nastrojeni pojedinci, pragmatični i skloni razvoju inovativnih digitalnih rješenja za složene probleme i učinkovito komuniciraju ova rješenja s ne-tehničkim partnerima. Imaju snažnu podršku u kontinuiranom napretku i poboljšavanju svojih tehničkih, analitičkih i eksploatacionih vještina. Istovremeno, DT služe kao primarni digitalni sagovornici s ključnim partnerima.”

Svi prijavljeni moraju proći rigorozna testiranja, a jedan od uslova je da nisu koristili droge u posljednjih godinu dana, što će CIA provjeravati vlastitom metodologijom.

“Prijatelji, porodice, pojedinci ili organizacije mogu pokazati zanimanje da ste se prijavili za posao ili ga dobili u CIA. Njihovo zanimanje, međutim, ne mora biti benigno ili u vašem interesu. Ne možete kontrolisati kome su oni to rekli. Stoga vas molimo da ostanete diskretni kod razgovora o vašem zanimanju za zaposlenjem u Agenciji”, stoji u upozorenju koje prati sve oglase za posao.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here