ČEREČENJE DRŽAVE U FINALNOJ FAZI: Čović zabija glogov kolac u srce Bosne i Hercegovine

0
252

Tvorevina Hrvatska Republika Herceg Bosna, zahvaljujući haosu koji vlada na političkoj sceni u našoj državi, danas je aktuelnija i „življa“ kao nikada u posljednjih četvrt stoljeća

Nekadašnji zvaničnici okupljaju se u Mostaru, i obilježavaju 18. novembar, dan kada je ustanovljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna, koja je u avgustu 1993. godine prerasla u tzv. HRHB.

Ova tvorevina, bez obzira što HDZ BiH i njen lider Dragan Čović to nastoje prikazati suprotno, prvenstveno je obilježena logorima, zločinom u Ahmićima, protjerivanjem Bošnjaka iz hercegovačkih gradova, rušenjem Starog mosta….

Njenim političkim vođama u Hagu su izrečene nepravosnažne presude, a naredne godine očekuje se da Prliću i kompaniji budu izrečene i pravosnažne. Čović ih je posjetio u Ševeningenu, ali 10 bivših pripadnika HVO-a iz Orašja nije. Znakovito!

Upregnut je i službeni Zagreb da se pokušava na sve načine eliminisati u pravosnažnoj presudi kvalifikacija udruženi zločinački poduhvat, čiji je rezultat bila upravo tzv. HRHB.

Stoga ne treba čuditi što je u posljednje vrijeme intenzivnija politička agresija Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, u odnosu na dosadašnje apetite istočnog nam susjeda Srbije.

I do sada su se obilježavale godišnjice tzv. HRHB odnosno HZHB, odlazilo na grob Mate Bobana, ali nikada to nije kao ove godine kada je zapadna obala Mostara sva osvanula u šahovnicama, a za noć je najavljen i vatromet.

Poruka je to i da izbora u Mostaru neće biti, a po svemu sudeći ni u Stocu. Jer uvijek treba imati na umu da je u Grudama osnovana HZHB, a za njen glavni grad proglašen je Mostar. I naravno teritorijalno cijeli je Stolac u toj tvorevini.

I ne cijeli Mostar, samo zapadna obala gdje je Čović već uredno smjestio svoj kabinet člana Predsjedništva BiH.

Slučajno ili ne, dan prije okupljanja bivših zvaničnika tzv. HRHB u Međugorju je boravio hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević. Domaćin mu je bila ministrica odbrane BiH Marina Pendeš. A s njom u delegaciji isključivo kadar hrvatske komponente unutar MO BiH i OS BiH.

Nigdje ni Bošnjaka ni Srba

Nažalost, na ovim je prostorima skupo plaćena lekcija „slučajnosti“ koje su se dešavale 90-tih godina.

Stoga sve što se događa u posljednje vrijeme, izjave koje imamo prilike čuti iz Zagreba i od čelnika HDZ BiH, sastanak u Međugorju, te obilježavanje 25 godina od formiranja HZHB nisu „slučajnost“.

Nema reakcija iz RS na obilježavanje godišnjice tvorevine HRHB odnosno HZHB. Baš kao što ni Čović nije imao ništa protiv antiustavnog referenduma o 9. januaru. I indikativno, ali nema ni obilježavanja godišnjica zločina Srba nad Hrvatima, i obrnuto.

Ne treba posmatrati odvojeno 18. novembar od 9. januara, već u paketu. Dodik je Čoviću nabacio lopticu. Političko proigravanje je na sceni. Valja stalno imati na umu da je prije nekoliko mjeseci lider HDZ BiH boravio u Beogradu. Iznenada je nakon razgovora sa Andrejom Plenkovićem posjetio Aleksandra Vučića, te mu tada prenio poruke da ako Plenković bude novi hrvatski premijer politika Zagreba prema Beogradu će se promijeniti.

Bošnjačko jedinstvo, ali i ljevica šute na ovaj pakleni plan. Čak i kada reaguju, sve se svodi na blage verbalne osude. Konkretnijih političkih poteza kojima bi se zaustavilo ovo završno „čerečenje“ države nema.

Čović više ništa ne skriva. On želi taj treći entitet. I čini sve da ga i dobije. Podrška Zagreba u svemu tome ne izostaje.

Nakon što je Dodik svojim referendumom probio led, a lider HDZ BiH mu u svojim posljednjim medijskim istupima podilazi izjavama da je „RS država srpskog naroda“, u konačnici bi Čović i HDZ BiH mogli vrlo lako „dokusuriti“ nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. Nedostaje im samo partner iz bošnjačkog političkog korpusa da se zabije glogov kolac u srce BiH.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here