Bošnjački nacionalni savjet – reagiranje: Svaki sedmi poginuli branitelj u Domovinskom ratu je Bošnjak!

0
228

[ad_1]

Svjedoci smo, pogotovo u posljednje vrijeme, raznih insinuacija, neutemeljenih izjava i političkih spinova od jednog dijela političkog miljea u Republici Hrvatskoj. Bošnjake se pokušava predstaviti kao ‘remetilački faktor’ u regiji. Posebno se to odnosi na povezivanje Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine s terorizmom i radikalizmom.

Mi u Bošnjačkom nacionalnom savjetu smatramo kako takvoj retorici nema mjesta, da takve izjave podižu napetosti unutar same Republike Hrvatske, ali i nepotrebno zaoštravaju odnose između dviju susjednih država. Posebice izdvajamo izjave o navodnoj ‘sigurnosnoj ugrozi’ koja dolazi iz Bosne i Hercegovine. Tim više što sigurnosna prijetnja nije ničim dokazana, a pojedinci koji iznose te objede služe se neprovjerenim informacijama koje nemaju nikakve veze sa stvarnim činjenicama i stanjem na terenu. Bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno su se i nedvosmisleno ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u Zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma još u 12. mjesecu 2015. godine.

Općepoznato je da su Bošnjaci najveće žrtve stradanja u proteklim ratovima. Također je općepoznato da su Bošnjaci stari europski autohtoni narod; pokazao je i dokazao visok stupanj tolerancije prema drugima i drugačijima. Želimo posebno podcrtati da su Bošnjaci samo u Domovinskom ratu dali 25.000 branitelja! A u obrani naše Hrvatske poginulo je 1180 boraca Bošnjaka! Da ponovimo još jednom: svaki sedmi poginuli branitelj Republike Hrvatske je Bošnjak. Posebno nas zaboli činjenica da se Bosnu i Hercegovinu, iz koje potječu naši pretci, predstavlja u negativnom kontekstu. Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina prijateljske su zemlje, a dobrosusjedski odnosi uvjet su napretka.

Ne možemo se oteti dojmu da su ovakvi istupi pojedinaca u službi sasvim konkretnih političkih ciljeva. Pitanje izbornog zakona, pitanje uspostave trećeg entiteta (tzv. Herceg-Bosne), pitanje drugostupanjske presude ‘Prliću i ostalima’ – i te kako se tiču odnosa dviju država. Mišljenja smo da će, ukoliko se ovakva negativna kampanja nastavi, doći do pogoršanja dobrosusjedskih odnosa.

Stajališta smo da je glavni sigurnosni izazov na Zapadnom Balkanu nacionalizam u svom najgrubljem obliku. Nacionalizam buja u skoro svim državama jugoistočne Europe. Nacionalizam je glavna sigurnosna prijetnja našem zajedničkom životnom prostoru. Pozivamo političke aktere da se, u svom javnom djelovanju, usredotoče na taj sasvim konkretan i evidentan problem, te da osude i stalno upozoravaju na sve opasnosti koje mogu proizaći iz nacionalizma.

Svaka odgovorna politika mora se temeljiti na načelu ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja. Suradnja je nužna za zajedničko dobro. Posebice naglašavamo potrebu da Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, pomogne Bosni i Hercegovini u integracijskim procesima, posebice na što bržem ulasku u NATO i Europsku uniju, stoji u sopćenju Bošnjačkog nacionalnog savjeta – BNS.

Akos.ba

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here