Bosanac: Prvi milion maraka zaradio sam s 29 godina, najbolje je…

0
604

Svoje 30-godišnje iskustvo u poduzetništvu Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita sažeo je u predavanje ‘Iz moje perspektive’. Stao je pred studente osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i otkrio sve.

“Bio sam osrednji srednjoškolac, ne baš dobar student, a u poslu sam uspio”, priznao je okupljenima, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj predavaonici osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe.

Sebe smatra poduzetnikom, a u poduzetništvu je već 30 godina. Prvi milion bivših njemačkih maraka, rekao je, zaradio je s 29 godina.

„Novac je vrag. Akumulaciju ne trebaš trošiti na hedonizam, nego na loše godine“, poručio je.

Stresnih trenutaka, govori, nema, ali će ga pogoditi ako mu dođe ozlijeđeni radnik. Ne žali ni za kojom propuštenom prilikom iako je, govori, bio uvjeren kako bi spajanje Belja i Žita bilo čudo.

„Nikada ne treba žaliti za propuštenim prilikama jer druga dođe“, kaže. Iako glava, nastavlja, često zna prevariti, osjećaj u trbuhu je najbolje slijediti.

Na pitanje rektora osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlade Guberca “Zna li se čija je zadnja u firmi”?, Pipunić kratko odgovara: “Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali odluka je moja. Moja je uvijek zadnja”!

“O umjetnosti nemam pojma, ali provedi me kroz neki dio svijeta. Uvijek ću tamo vidjeti nešto, ukrasti ideju i iskoristiti ju, prenijeti ovdje, u Slavoniju“, kazao je Pipunić.

“Uvijek su oko mene bili bolji i super sam se osjećao u njihovom društvu. Druženje s boljima od vas samih stvara dodatnu vrijednost. Nemojte se bojati kroz život družiti sa sposobnijima, pametnijima, ljepšima”, savjetovao je.

S poslom je prošao kroz četiri države, bivšu Jugoslaviju, BiH, Hrvatsku, a sada je na tržištu Europe.

‘Grupirajte se, jer su u Europi lobiji, a to je dio koji nismo uspjeli izgraditi kroz postojanje države’, smatra.

Podsjetimo, Marko Pipunić je rođen u Modriči. U rodnom selu i danas ima nasade jabuka, pomaže i zapošljava svoje Posavljake, a član je i Udruge „Prsten“ koja u Hrvatskoj i dijaspori okuplja ljude s područja Bosne i Hercegovine, piše “Slobodna Bosna”.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here