Bolne ranice u ustima? Afte?

0
441

Afte su male ranice koje nastaju u usnoj šupljini, najčešće s unutrašnje strane usne ili obraza. Bezopasne su, ali znaju biti vrlo bolne i iritantne.

Tačan uzrok afti nije poznat, ali one mogu nastati kao posljedica pada imuniteta, genetske predispozicije, nedostatka vitamina, nedostatka minerala, problema sa varenjem, preosjetljivosti na hranu, povreda (ugriz) jezika ili unutrašnje strane obraza, zbog zubne proteze (ili zub) koja žulja, nepravilnog pranja zuba, povišene temperature usljed neke bolesti, stresa, psihičke napetosti, uznemirenosti, nepodnošenja glutena, bakterijske infekcije, virusne infekcije, gljivične infekcije, alergije, anemije, umora, usljed početka menstruacije, tjelesne povrede, hormonskog poremećaja, groznice, prehlade, gripe, iscrpljenosti, loše ishrane…

Pored navedenog, afte se javljaju u sklopu nekih kožnih bolesti, bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti vezivnog tkiva ili kao posljedica leukemije, hemoterapije ili zračenja. Uobičajeno je da se afte ponovo pojavljuju kod iste osobe nakon nekoliko mjeseci.

Afte su ranice čija je unutrašnjost bijela ili žuta, a vanjski dio je svijetlo crven. Najviše nelagode izazivaju tokom jela i pranja zuba, a prolaze za 7-14 dana same od sebe. U slučaju afti nije nužan odlazak ljekaru ili zubaru, osim ako potraju duže od 3 sedmice ili se stanje pogorša, odnosno ako se često pojavljuju. Smatra se da je kod osoba koje su im sklone uobičajeno da se pojavljuju dva puta godišnje. Nastanak afti može biti povezan i s uzimanjem određenih lijekova, aspirina ili onih namijenjenih za liječenje osteoporoze. Afte nisu zarazne, pa se tako ne mogu prenijeti na drugu osobu.

TIPOVI AFTI
Mala afta: veličine je od 2 do 8 milimetara i obično traje od 10 do 14 dana. Velika afta: je veća i dublja, može potrajati i nekoliko sedmica i može ostaviti ožiljak. Više afti: skupina od desetak manjih afti.

PREVENCIJA
Općenito jačati imunitet organizma, izbjegavati jak mehanički podražaj (upotrebljavati četkicu s mekanim vlaknima, izbjegavati hranu koja ima oštre rubove i sl.) i redovno održavati higijenu usta.

LIJEČENJE AFTI
Najveći problem kod pojave afti/ ranica u ustima, jeste bol usljed hemijskog ili mehaničkog iritiranja kao i eventualna infekcija afte.

U apotekama danas postoje unaprijeđene formulacije, poput Anaftina®, koje sadrže PVP (polivinilpirolidon) sa hijaluronskom kiselinom i Aloa verom koji kada se nanesu na površinu afte/ranice u ustima – stvaraju zaštitni film koji umanjuje bolne nadražaje zbog mehaničke ili hemijske iritacije, zatvaraju aftu/ranicu i tako spriječavaju eventualnu infekciju i ubrzavaju zarastanje.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here