Bloganje je IN sa Selmom Bijedić

0
294

Redakcija kukuriku.ba imala je priliku obaviti razgovor sa jednom od najuspješnijih studentica u našoj lijepoj domovini. Njeno ime je Selma Bijedić. Rođena je 1993.godine u lijepom gradu Mostaru i hobi joj je- pisanje blogova.

kukuriku.ba: Naziv obrazovne institucije koju ste završili ili u koju idete (koja ste godina)?
Selma: Osnovnu školu i Gimnaziju završila sam u Mostaru. Kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje tragala sam za onim što me ispunjava i čini sretnom i na svu sreću to sam pronašla. Ljepota, harmonija, sklad boja, oblika i materijala bili su moja inspiracija i poticaj za kreativno izražavanje. Slijedila sam tu svoju potrebu  i upisala studij Dizajna i uspješno završila prvu godinu. Paralelno studiram Pravni fakultet u Mostaru na kojem sam završila drugu godinu studija. U ovom smjeru me je odvela moja potreba za zaštitom ljudskih prava i sloboda. Izazov mi predstavlja da spajam nespojivo, pa sam tako spojila pravo i dizajn u harmoničnu cjelinu.

kukuriku.ba: Šta radite u slobodno vrijeme? Imate li neki hobi?
Selma: Pored aktivnosti na blogu kojeg vodim, hobi mi je fotografisanje i crtanje, ali najviše volim kao i svi mladi izlaske i druženja sa prijateljima.

kukuriku.ba: Da li ste aktivni u nevladinim organizacijama?
Selma:  Da, u SOS – kinderdorf sam uključena kao volonter u  „Mrežu Stariji brat starija sestra BIH“. To je jedan izuzetan projekat koji me ispunjava i čini sretnom.

kukuriku.ba: gdje se vidite u skorijoj budućnosti?
Selma: Imam velike planove i nadam se da ću  istrajati  i ostvariti postavljene ciljeve. Vjerujem da ću biti poznata dizajnerica i da ću uživati u poslu koji radim. Nadam se da ću i tada, kao i sada, biti okružena ljudima koje volim i koji me podržavaju.

kukuriku.ba: Kako biste preporučili mladim ljudima, poput vas, da  iskoriste svoje slobodno vrijeme?
Selma: Prije svega potrebno je da spoznamo sami sebe, da otkrijemo vlastite potencijale i energiju koju nosimo u sebi i da je transformišemo u pozitivnom smjeru. Samo tako možemo odgovoriti na naše potrebe i biti zadovoljni i sretni.

kukuriku.ba: Kada si odlučila da otvoriš svoj blog?
Selma: Ideja je postojala samo nikako nisam mogla da se odlučim da to uradim, I onda je došao  trenutak kada sam ipak odlučila da svoje ideje podijelim sa drugima. Prije pokretanja bloga bila sam aktivna i na drugim društvenim mrežama na kojima sam dobila veliku podršku koja me je ohrabrila da pokrenem vlastiti blog prije mjesec dana.

kukuriku.ba: Kakvu poruku želiš da preneseš svojim posjetiteljima?
Selma: Želim poručiti da ne postoje granice u mogućnostima kombinacija, i da treba imati hrabrosti i da se treba igrati i spajati spojivo i nespojivo.

kukuriku.ba: Šta za vas predstavlja stil?
Selma: Imati stila znači imati osjećaj za kombinacije, a da to izgleda zanimljivo. Ne mora značiti da imati stila znači oblačiti se isključivo u vintage ili isključivo u skupu odjeću. Radi se o tome da osoba emanira, da ima stav. Da, to ti je stil. Stil je stav!

kukuriku.ba: da li je za dobar stil potrebno mnogo novaca?
Selma: Ne, naravno. Novac treba ulagati u vječne komade koji će postati baza  za razne kombinacije. Nije poenta imati mnogo odjeće već komade koje ne moraš bacati  nakon kratkog vremena. Garderober se gradi vremenom, a osobe s manjim mogućnostima trebaju kupovati basic komade koje će osvježiti nekim trendi detaljem.

kukuriku.ba: Koji je vaš najdraži komad odjeće?
Selma: Od stvari koje trenutno nosim nemam favorite jer se mijenjaju svakodnevno, ali od aksesoara najviše volim  svoju  Mosschino  torbu u bež boji, i mnogo volim nakit.

kukuriku.ba: Šta, po tvome mišljenju nikada ne izlazi iz mode i šta je to što bi svaka djevojka trebala imati u ormaru?
Selma: Crni blazer, iscijepani džins sa bijlom majicom i fenomenalne štikle u nekoj ludoj boji.

kukuriku.ba: koji su to vaši omiljeni brendovi?
Selma:  Sto se tiče brendova preferiram High street brendove oni  mogu da se pohvale vrhunskim kvalitetom i dizajnom koji je u korak sa najvećim modnim novitetima, a po pristupačnim cijenama. Moj izbor je Zara, H&M, Pull and Bear,Mango i Asos. A od skupljih brendova definitivno  je to Moschino, Guess zatim Celine i Chanel.

kukuriku.ba: Ko je bila prva blogerica koju si upoznala?
Selma: Imala sam zadovoljstvo da upoznam najpoznatiju balkansku blogericu Zoranu Jovanović, osobu koja uspješno vodi svoj blog i koja je definitivno moj uzor.

kukuriku.ba: I, za kraj…. Šta bi poručila ljudima koji čitaju tvoj blog i koji čitaju ovaj intervju?
Selma: Budite orginalni. Nosite ono u čemu se vi dobro osjećate, družite se sa ljudima koji vama odgovaraju, nemojte imati predrasude dok ne upoznate nekoga i širite ljubav ne mržnju.
Posjetite  Selmin blog

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here