Bihać: Uhapšeni iz Zavoda nelegalno primali radnike, dizali sebi plaće, inspektor rada “žmirio”

Među 13 osoba, koje su jutros uhapšene u akciji "Registrator", koju su po nalogu Tužilaštva USK proveli pripadnici MUP-a USK, je i kantonalni inspektor rada iz Bihaća Amenar Muratagić, potvrđeno je za Faktor.

0
199

On je, navodno, odbio procesuirati četiri nezakonita ugovora, koje su sačinili ostali osumnjičeni. Prema nezvaničnim informacijama, 10 od 13 uhapšenih je prilikom saslušanja u policiji, priznalo krivnju, te će oni, najvjerovatnije, uz mjere zabrane biti pušteni na slobodu, dok će za ostalo troje biti zatražen pritvor.

Uhapšeni se sumnjiče za tešku korupciju,odnosno za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, kao i za krivotvorenje službenih isprava, čime su Službu za zapošljavanje USK oštetili za najmanje 50 hiljada KM.

Njima se stavlja na teret da su od 2009. do 2012. godine počinili niz zloupotrebe položaja, kao što su nezakonita zapošljavanja većeg broja osoba, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu Službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu sa pojednicima kojima su se isplaćivale plate, a nisu radili, te niz drugih kriminalnih djela.

Prema riječima tužioca Adnana Tulića, koji vodi ovaj predmet, osumnjičeni u ovom predmetu krivotvorili sve moguće, od federalnih službenih isprava, pa do internih kantonalnih.

– Na taj način su kriminalnim radnjama oštetili Službu za više od 50.000 KM – istaknuo je Tulić.

Pripadnici MUP-a USK upali su u prostorije Službe za zapošljavanje USK, koje su pretresli, te su uhapsili 12 uposlenika ili bivših uposlenika ove Službe, koji su bili raspoređeni na rukovodećim pozicijama.

Podsjećamo, uhapšeni su aktualni v.d. direktora Zavoda Anando Bakal, kao i njegovi prethodnici Mesud Mešić, Ramo Sulić i Edin Ferizović.

Osim njih, uhapšeni su i uposlenici sektora finansija, blagajnica, kao i šefovi pojedinih službi Dilista Međedović, Emin Skenderović, Jasmin Prošić, Abid Hadžić, Medina Kurić, Aida Piralić, Senada Smajić i Elvedina Nadarević.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here