Biden na Kosovu: Formiranje zajednice opština sa srpskom većinom će biti teško, ali je neophodno

0
222

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom će biti teško, ali je to neophodno za vas, to je osnova unapređenja Kosova i pune integracije Kosova i Srbije u Evropu, poručio je Joseph Biden

PRIŠTINA (AA) – Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden poručio je danas u Prištini da će američki narod nastaviti da podržava Kosovo, ali da njegove vlasti moraju i dalje raditi na ispunjavanju uslova iz Briselskog sporazuma, kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom i formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, kao i da moraju usvojiti sporazum o granici sa Crnom Gorom.

Biden se nakon susreta sa kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, zajedno sa njim obratio medijima, naglasivši da je uspeh Kosova, delimično uspeh i njegove zemlje, javlja Anadolu Agency.

Američki potpredsednik je kazao da je zadovoljan napretkom koji je na Kosovu postignut od njegove poslednje posete 2009. godine. Biden je kazao da je na Kosovo došao kako bi sa porodicom učestovao na ceremoniji imenovanja puta po njegovom pokojnom sinu, te da je ponosan roditelj jer mu je sin bio bolji od njega.

Biden je istakao da je na Kosovu i kako bi zvaničnicima te zemlje prenio poruku kako će SAD nastaviti da bude uz Kosovo.

“Kada sam bio ovde poslednji put, rekao sam da vaša demokratija podstiče stabilnost regiona“, kazao je i naglasio da za nezavisno Kosovo nema puta nazad, te da je svestan da su trebale biti donete i neke teške odluke kako bi se išlo napred.

Biden je pohvalio kosovskog predsednika što je ispoštovao srpske žrtve ubijene 1999. godine kod Lipljana, kao i decu ubijenu u Goraždevcu 2003. godine.

Američki potpredsednik je istakao da je na sastanku sa premijerom Isom Mustafom i predsednikom Thacijem razgovarano o neophodnosti nastavka dijaloga sa Srbijom kako bi se normalizovali odnosi dve zemlje, kao i o neophodnosti ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here