Bibliotekarka Nihada Muratović: Više nema knjige do koje se ne može doći

0
324

[ad_1]

Osim literature koja je obavezna u školi zanimalo nas je da li mladi posežu i za drugim knjigama. Na tu temu smo razgovarali sa bibliotekarkom Nihadom Muratović.

Zdravi Portal: Šta mladi danas čitaju?

Ja sam bibliotekarka u Četvrtoj gimnaziji na Ilidži. Govorim o svojim učenicima i učenicama, neku širu sliku baš i ne znam. Moji učenici čitaju lektiru, koja je od prošle godine proširena novijim djelima.

Učenici traže da čitaju nešto lakše, neko traži horore, neko ljubavne (dajte mi nešto da plačem tri dana), neko Potera…

Zdravi Portal: Koliko školska biblioteka može ponuditi mladima?
Nihada Muratović, bibliotekarka

Nihada Muratović, bibliotekarka

Školska biblioteka ne može im uvijek izaći u susret, jer, osim Općtine Ilidža i privatnih donacija ne uspijevamo nabaviti druge knjige, osim obaveznih. Srećom, mnogo je knjiga dostupno u elektronskoj verziji.

Zdravi Portal: Koliko je internet uticao na čitanje knjiga?

Ono što smije školska biblioteka je da neko djelo npr. Hasanaginicu, dramu A.Isakovića skenira i stavi na internet, neko vrijeme (najduže 7 dana) da bude dostupna učenicima. To znači da više nema knjige do koje se ne može doći pa se učenici ne mogu „vaditi“ da nisu našli knjigu. Posao bibliotekara je da ih uputi na obim djela, da ne čitaju skraćeno izdanje ako ima čitav tekst.

Školska biblioteka je mjesto susreta. Naš korisnik nije običan kupac, a naša usluga nije, na prvu ruku isplativa.

Zdravi Portal: Kako izgleda Vaš posao?

Posao školskog bibliotekara je informisanje učenika o radu biblioteke, njenom fondu, pravilima. Promjena paradigme glasi: učimo da učimo. Pri tome osnovna funkcija se nije promjenila: dobiti knjigu sad i ovdje.

Zdravi Portal: Imate razne aktivnosti za učenike?

Gledali smo, u školskoj biblioteci, film Mali princ, a u sklopu aktivnosti Dani Malog princa. Imali smo kvizove, pa i na francuskom jeziku, ilustrovanje djela, literarni zadatak- Kad bih bio/la Malo princ… Gledanje filma je izazvalo brojne reakcije, pa čak i otvorilo temu porodičnog nasilja.

Autor: ZdraviPortal

Objava Bibliotekarka Nihada Muratović: Više nema knjige do koje se ne može doći pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here