Banka koštane srži velika pomoć za oboljele, a BiH vodi u svijet

0
198

Bosna i Hercegovina bi trebalo uskoro da dobije banku matičnih ćelija koštane srži, što znači da će pacijenti koji boluju od malignih oboljenja koštane srži imati priliku da se liječe u svojoj državi.

Direktorica projekta “Banka koštane srži” i potpredsjednica Udruženja “Mala” Amela Sućeska u izjavi novinarima i danas je naglasila da se sve to čini zbog građana u BiH, zbog svih bolesnika koji boluju od leukemije (ili neke druge zloćudne bolesti koštane srži) za koju kaže da je izlječiva ako se na vrijeme dijagnosticira i na vrijeme krene s terapijom.

“Trenutno naši građani plaćaju 300.000 eura za transplantaciju koštane srži, bez postoperativnog perioda. S bankom koštane srži moći ćemo raditi transplantaciju u BiH i, po već urađenom predračunu, koštat će 50.000 do 80.000 KM”, kazala je.

Pojasnila je da je za registraciju banke koštane srži potrebno imati 1.500 tipiziranih građana, čime BiH ulazi u asocijacije evropskih i svjetskih banaka koštane srži.

“Nismo mi svijetu interesantni s naših 1.500 uzoraka, nego je nama interesantno 40 miliona tipiziranih uzoraka koji će biti na raspolaganju našim građanima. To je dovoljan razlog da se formira banka koštane srži. Dosad imamo oko hiljadu tipiziranih uzoraka krvi koji su naslonjeni na hrvatski registar”, kaže ona.

Dodaje da je BiH jedina država u regiji koja nema banku koštane srži i nada se da bi ta priča mogla biti zaokružena do kraja godine. S tim u vezi ističe podršku lokalne zajednice projektu “Banke koštane srži” koji je pokrenula NVO “Mala”.

“Cijena tipizacije jednog uzorka krvi je 400 KM, to se trenutno radi u KBC Zagreb s kojim imamo sporazum o suradnji. Na našu sramotu nijedna laboratorija u BiH nije certificirana po evropskim i svjetskim standardima, a mislim da ćemo i to ubrzo riješiti. Međutim, nije problem prikupiti krv, problem je osigurati novac za tipizacije”, obrazložila je. Podsjetila je i da ne postoji nijedna zakonska prepreka za formiranje banke koštane srži.

Nevladina organizacija “Mala” organizirala je danas akciju prikupljanja uzoraka krvi potencijalnih donatora, a najavljeno je i zvanično otvorene prostorije u kojima će biti smješteno sjedište projekta “Banka koštane srži”. Prostorije im je dodijelila Općina Stari Grad, a umnogome će olakšati njihov rad.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here