Atraktivni Peru mami bogate turiste

0
258

Hoteli sa pet zvjezdica, restorani svjetske klase, luksuzni vozovi i druge pogodnosti čine putovanje u antičke ostatke Machu Picchua u Peruu nezaboravnim.
Vlada ove države je presretna s prilivom turista koji nisu nimalo štedljivi pri svojim posjetama. Ipak luksuz na kojem insistiraju pomalo remete turisti s ruksacima koji vole putovanja nalik robinzonskim.

“Nije da nam smetaju ovakvi turisti, ali u našim kampanjama fokusirani smo na luksuz,” izjavila je za Reuters ministrica trgovine i turizma Perua, Mercedes Araoz.

Zadnjih mjeseci mjesto Cuzco, na 3.000 metara iznad nivoa mora, posjetio je i milijarder Bill Gates i glumica Cameron Diaz. Oboje su učestvovali u tradicionalnoj ceremoniji koja se ovdje priređuje.

Vrijeme glavobolja zbog visinskih razlika i upotreba plastičnih šatora su prošlost. Današnji turisti koji dolaze da vide ove atrakcije koriste hotele, restorane, masaže, jogu, aromaterapiju i za ove ugođaje plaćaju na hiljade dolara.

“Kvalitet usluge je odličan,” kaže 48-ogodišnji turist dok čeka na večeru u restoranu u vozu koji ide od Machu Picchua do Cuzcoa, grada visoko u planinama, udaljenog 1.100 km jugozapadno od glavnog grada Perua – Lime.

Prošle godine antički grad Incan proglašen je jednim od Sedam čuda novog svijeta, što je, svakako, povećalo zainteresovanost turista i povećalo očekivanja za 2008. godinu.

Ali Vlada Perua tvrdi da im nije cilj privući više turista nego povećati količinu novca koju oni potroše pri putovanjima.

Prihodi Perua od turizma iznose oko dvije milijarde dolara godišnje. Ova zemlja ima oko 12 miliona stanovnika koji žive u siromaštvu, a to je 45% populacije.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here