Arheolog Robert Balard: „Potop iz priče o Nojevoj barci se zaista dogodio“

0
273

Čuveni podvodni arheolog Robert Balard, najpoznatiji po tome što je sa svojim timom našao olupinu čuvenog Titanika, smatra da je pronašao dokaz da se veliki potop, opisan u priči o Nojevoj barci u Bibliji, zaista dogodio, prenosi “Dejli telegraf”.

Balard je u intervjuu za ABC njuz rekao da je, koristeću modernu tehnologiju, istraživao teoriju dvojice naučnika sa Univerziteta u Kolumbiji o tome da se u oblasti Crnog mora dogodila velika poplava.

Prema toj teoriji, Crno more je pre više hiljada godina bilo slatkovodno jezero, okruženo plodnim zemljištem koje su obrađivali farmeri, sve dok nije nadošla ogromna količina vode iz Sredozemnog mora.

Balard i njegov tim su zaronili u dubine Crnog mora kod obala Turske u potrazi za ostacima stare civilizacije koju je novonastalo more potopilo. Oni su pronašli drevnu obalu, sada potopljenu, koja bi mogla da bude dokaz potopa.

Datiranjem pomoću ugljenikovog izotopa C14 utvrđeno je da su školjke nađene na toj obali stare oko 7.000 godina, zbog čega Balard smatra da se poplava desila nekih 5.000 godina pre nove ere.

– U nekom trenutku to mesto je naglo poplavljeno i oko 150.000 kvadratnih kilometara zemlje je ostalo ispod vode – rekao je Balard.

Balard je istakao da je svestan da se mnogi neće složiti sa njegovim zaključkom o veličini i vremenu poplave, ali je siguran da je na pravom putu da nađe nešto iz biblijskog perioda.

Balard nije našao ostatke Nojeve barke, ali je prošle godine u Crnom moru otkrio ostatke antičkog broda i ljudske kosti, kao i komade grnčarije. Radi se o dobro očuvanoj olupini, ali ona je stara oko 2.500 godina, što je dosta mlađe od priče o Nojevoj barci.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here