Arapi kupuju zemljište na Vlašiću, plaćaju 6 eura po kvadratu

0
225

Na samo kilometar do skijaškog kompleksa na Vlašiću, u selu Mudrike niče arapsko naselje. Sve što vide to i kupe, a za cijenu ne pitaju, t6vrdi RTRS.

Vlašić osim turistima iz regiona, sve više postaje atraktivna i državljanima zemalja Bliskog istoka. U posljednjih nekoliko godina sve ih je više na ovom području.

Svjestan je toga i Suad Mujčić, čije se vikendice nalaze upravo u naselju gdje Arapi grade svoje bh. rezidencije. Preko zime ih ovdje nema, ali se zato naselje ispod Babanovca ljeti pretvara u pravu arapsku metropolu.

– Sad ovdje nema nikoga, oni dolaze ljeti. To je sedmi ili osmi mjesec, kad su kod njih raspusti. Oni dolaze isto kao što mi idemo na more. Dođu ovdje, provedu 10 do 15 dana i odu – priča Mujčić.

Mještani koji su bili spremni da o dolasku Arapa pričaju pred kamerom, kažu da su ove kuće u vlasništvu firme iz Sarajeva, čiji su vlasnici Arapi. Masovna kupovina nekretnina za arapske državljane, bila je i na provjeri bezbjednosnih agencija.

Služba za poslove sa strancima otkrila je veliki broj fantomskih firmi koje ulažu velike iznose u nekretnine. Od 691 kontrolisane firme, čak 499 nije pronađeno na prijavljenim adresama.

Novo naselje koje Arapi prave u srcu Vlašića, većini mještana došlo je u pravi čas. Ne žale se ni na vrtoglave cifre za koje otkupljuju njihovu zemlju – najniža cijena za dunum zemlje je 10.000 KM.

Priču dovoljno ilustruju i brojke da su jednu od kuća na ovakvoj lokaciji platili 80.000 KM, a do sada kupili čak 150 dunuma zemlje.

– Cijene jesu visoke, znam tačno da su ovi plaćali šest eura po kvadratu. A sad za ovo zemlje što je ostalo, koju nisu prodali, cijene su uduplali – kaže Mujčić.

Kupuju masovno i sve što vide, najviše tamo gdje je nekada živjelo srpsko stanovništvo. Tome i dokaz do sada sagrađenih 20 vikend kuća, ali i obećanje mještanima da će svi dobiti posao.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here