Apple se zalaže za potpunu izradu svojih proizvoda od recikliranih materijala

0
365
Neke komponente koje Apple koristi za izradu svojih proizvoda nisu ekološki prihvatljive i zahtijevaju eksploataciju ruda. Proizvodnja određenih komponenti zahtijeva korištenje miliona tona CO2, a mnogi pametni telefoni napravljeni su od minerala kao što su volfram, tantal, kobalt i zlato.

Iz Applea navode da je održivost veoma važna i da tehnologija treba ići u tom pravcu te da sigurno postoji način da ostvare svoju ambiciju.

“Zapravo, radimo nešto što inače rijetko kad radimo, a to je najavljivanje cilja prije nego smo shvatili kako ćemo to uraditi”, rekla je Lisa Jackson, voditeljica ekološke politike Applea.

Cilj je napraviti nove proizvode samo od recikliranog materijala, uključujući u to i stare proizvode. Za to je potrebno što više korisnika koji će reciklirati svoje uređaje, dok bi kompanija istovremenu osmislila mogućnost ponovne upotrebe. Apple je nedavno razvio posebnog robota kojeg je nazvao Liam, a koji godišnje može rastaviti 2,4 miliona telefona kako bi njihovi dijelovi mogli ponovo biti upotrijebljeni.

Iz kompanije također kažu da treba više raditi na smanjenju emisije stakleničkih plinova. Više od jedne trećine dolazi od proizvodnje aluminija, jer je riječ o procesu koji ima veliki energetski učinak. Poređenja radi, u odnosu na iPhone 6 Apple je za iPhone 7 smanjio količinu aluminija za 27 posto.

Apple navodi da su dobavljači već usmjereni na nove politike, ali da će realizacija svega trajati godinama.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here