Apple priprema tehnologiju za prepoznavanje lica!

0
268

Nije se imalo vremena ni raspraviti kako treba o glasini tehnologije za prepoznavanje lica, koja bi trebala da bude na idućem iPhone-u umjesto ili uz tehnologiju prepoznavanja otiska prsta, a čini se da smo već dobili potvrdu. Apple prema informacijama kupuje izraelsku kompaniju koja će razviti ovu vrstu tehnologije.
Najbrži i najjednostavniji način ubrzavanja istraživanja i razvoja je kupovina manje kompanije koja se bavi određenom tehnologijom i spojiti njihovo znanje s vašim znanjem. Apple nije iznad ove metode: kupili su dosta manjih kompanija kroz godine, a njihovu tehnologiju su koristili za svoje proizvode. Primjer ovakvog razvoja je Siri. Financijsko-analitička web stranica Calcalist donijela je vijest o novoj kupovini, a ovaj put je riječ o kompaniji po imenu RealFace.
Ne bi nas čudilo da je to istina, jer RealFace radi na tehnologiji prepoznavanja lica o kojoj je bilo glasina u zadnjih nekoliko sedmica, koje su uglavnom bile vezane za iPhone. Je li to dobra ili loša vijest? Odlučite sami.

Mala izraelska kompanija je relativno nova na tržištu. Adi Eckhouse Barzilai i Aviv Mader osnovali su kompaniju 2014. godine. Uprkos tome što je kompanija relativno i činjenici da imaju samo 10 uposlenika, uspjeli su kompaniju dovesti na vrijednost od milion dolara, iako nema konkretnih podataka o detaljnim financijama kompanije. Nijedna strana nije zvanično potvrdila kupovinu, ali web stranica RealFacea je postala nedostupna, što je standardan korak nakon što Apple kupi kompaniju.
Jedino pitanje koje se postavlja je kako će Apple iskoristiti kupljeno znanje. Iako je jasno kako bi se tehnologija mogla koristiti za biometričku identifikaciju, to nije sve na čemu je kompanija radila. Njihova aplikacija za iPhone, Pickeez, mogla je odabrati najbolju fotografiju korisnika sa njegovog profila na društvenim mrežama pomoću algoritma prepoznavanja lica. Ta mogućnost više ima veze sa novom funkcijom koju je Apple predstavio na iOS 10 operativnom sistemu u aplikaciji Photos, gdje ste mogli pronaći ljude na fotografijama zahvaljujući prepoznavanju lica.

Danas je uklonjen i promotivni video materijal koji je pokazivao kako je kompanija više zainteresovana za korištenje ove tehnologije u aplikacijama. Također je moguće to da će Apple iskoristiti znanje RealFacea na oba područja. Nama je svejedno.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here