Apple navodno razvija vlastiti headset za proširenu stvarnost

0
291

Apple uvelika razmišlja o proširenoj stvarnosti (AR), ali ne želi nikamo srljati tako da će tek oko 2020. godine napraviti headseat i plasirati ga na tržište. S obzirom na utjecaj koji ima Apple, sigurno neće u prvom naletu biti problema po pitanju prodaje, ali dugoročno uspjeh može biti ostvaren samo ako je riječ o kvaliteti i revoluciji.

Dakle, trebalo bi ostvariti ono što se uspjelo s iPhoneom kad se pojavio 2007. godine. A tako nešto nije nimalo lako, posebno jer sličnih uređaja ima već i sad. Samo, ono što je iPhone učinilo toliko boljim od konkurencije jesu aplikacije, odnosno, App Store. Plan je identičan i za AR, imati posebno razvijene aplikacije.

Taj novi headseat imat će poseban operativni sustav i zvat će se rOS (reality operating system), imat će posebne AR aplikacije, poseban App Store, ali sve će biti integrirano i povezano s drugim uređajima u Appleovu asortimanu. Vjerojatno će iznimnu ulogu igrati Siri i putem tog asistenta obavljat će se poveći dio zadaća. Ukratko, zvuči više nego zanimljivo, kao i uvijek kad se spomene AR… ili Apple!

Također, možda se netko čudi zašto je toliko AR u prvom planu, a ne donedavno potencijalni hit u vidu virtualne stvarnosti (VR). Naime, dok nas VR može “prebaciti” na dno oceana, AR može “pretvoriti” sve ljude oko nas u morske životinje. Taj način pali i proizvođači to jako dobro razumiju, kao i svi ostali u zabavnoj industriji. Stoga, kreće revolucija.

Već se polako pojavljuju na tržištu uređaji koji će poslužiti za bolje AR iskustvo, a pod time se misli na posebne naočale, koje mogu ujedno reproducirati i VR. No, stižu i pametne naočale, koje su se očito na tržištu našle prije svog vremena. Pritom se misli na Google Glass, koji nije doživio uspjeh jer tehnologija nije mogla pratiti takav uređaj. Sad bi moglo doći do promjene na bolje, ali to ćemo još vidjeti.

Naravno, nije zabavna industrija jedina, AR će služiti i u drugim područjima. Primjerice, kompanija Daqri je napravila pametnu kacigu, koja služi radnicima za bolje obavljanje posla, ali i zaštitu. Primjerice, kad je radnik na terenu, nadređeni može direktno pokazati što treba učiniti da bi nešto popravio ili poboljšao. Jer, kad nadređeni nosi istu takvu pametnu kacigu, sve što radi preslikava se i radnik vidi točno što je potrebno. S vremenom bi se to moglo koristiti i na svemirskim postajama, što znači da su mogućnosti neograničene.

Ali, jasno je da kad se Apple uključi na tržište tek tad će to biti istinski hit, ne treba se zavaravati da nije tako. Ta kompanija čini pomake, privlači pažnju i usmjerava trendove te ih stvara…

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here