APPLE je napravio ISTORIJSKU I RISKANTNU promjenu, a vi niste ni primijetili!

0
347

Apple je jučer predstavio novi update za iPhone i iPad, uz interesantne nove funkcije, kao što su “Find My AirPods” i Siri poboljšanja.

Međutim, većina ljudi neće ni primjetiti najveću promjenu.

U sklopu ažuriranja iOS 10.3, Apple je promijenio osnovni dio kako svaki iPhone i iPad funkcioniše, njegov file system, odnosno način na koji uređaj pohranjuje podatke i zna gdje i kako ih pronaći.

Apple je tako ažurirao iPhone i iPad u novi „Apple File System”, nadogradnja iz „HFS +”, koja je prvi put razvijena prije 30 godina.

Apple tvrdi kako su stvorili APFS kako bi najbolje odgovarao SSD-u, što je potpuno logično, jer svaki Apple Watch, MacBook, iPhone, iPad, Apple TV, a čak i skuplji modeli Maca koriste SSD.

Iz Apple-a su izjavili kako bi ovo trebalo pomoći vašem iPhoneu i iPadu da bude brži, bez zastoja u radu.

Iako je ovo bio pametan potez za budućnost, bio je i veoma riskantan. Budući da je računarski file system temeljni dio uređaja, postojala je mogućnost da nešto krene po zlu, da ljudima izbriše određene datoteke.

Međutim, dobra vijest je da samo 12 sati nakon što je update objavljen, skinut je na milione uređaja i čini se da ne postoji većih problema sa prelaskom na AFS. To je veliki uspjeh za Apple zaposlenika koji su radili na njemu.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here