Apple dobio slučaj protiv kompanije Smartflash!

0
331

“Smartflash je tipična kompanija koja pokušava zaraditi ogromnu količinu novca od tužbi za neovlašteno korištenje patenata. Ali, sud je donjeo presudu u korist Apple kompanije, što znači da neće morati platiti nikakvu odštetu.”

Sudska borba između kompanija Smartflash i Apple vodi se već godinama. Smartflash je osnovan početkom 2000. godine, a ništa zanimljivije od toga ne može se povezati sa tom kompanijom, zbog čega je potpuno apsurdna njihova optužba da je Apple nešto ukrao od njih. Tvrdili su da je Apple koristio njihovu tehnologiju snimanja podataka i načina plaćanja, za koje su navodno imali patente. Apple nije pristao na nagodbu izvan suda kada je ovaj spor došao u javnost 2014. godine, a tada su reagovali slijedećom izjavom:

“Smartflash nema proizvode, radnike, ne stvara poslove, nema prisutnost u SAD-u i koristi naš sistem patenata kako bi tražio financijsku korist za tehnologije koje je Apple izmislio i proizveo… Odbili smo platiti kompaniji ideje na kojima su naši radnici godinama radili, pa nažalost nemamo drugog izbora nego boriti se preko suda.”

Dobro je da su tako odlučili, jer su svi saznali da je Smartflash lažna kompanija, a Apple na kraju ne mora ništa platiti. Sud je presudio da patent nije sadržavao nikakve konkretne opise i da je bio previše apstraktan kako bi se utvrdila krađa ideja. Smartflash je tražio 852 miliona dolara od Applea, ali na kraju su oni ispali gubitnici.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here