Apel radnika sarajevske Tvornice elektro opreme: Mjesecima radimo bez plaće, gladni smo!

Cijelu proteklu godinu za radnike nisu izmirivani doprinosi. Uspješno preduzeće za veoma kratko vrijeme postalo je tamnica. Radnici ne primaju plaću, nemaju šta da jedu, niti čime da dolaze na posao.

0
275

Ovako kažu radnici sarajevske Tvornice elektro opreme, koja je sve do prije nekoliko mjeseci uspješno poslovala i sarađivala sa velikim partnerima.

Međutim, prošle godine, nakon povratka sa godišnih odmora, radnici su, kako navode, saznali da im preduzeće duguje uplate na račun penzionog i zdravstvenog osiguranja. Smatrali su da će uprava to izmiriti, bilo je posla i velikih kupaca. Isprva im to nije zadavalo glavobolje – njihov posao je da rade, to su i činili.

Nakon promjene zakona i smanjenja toplog obroka radnicima je smanjena plata, a uprava im je tada obećala trinaestu plaću. No, ubrzo je, kako kažu, izostala prošlogodišnja novembarska plaća, a zatim i plaća za decembar, te za januar ove godine.

Radnici Tvornice elektro opreme sada već tri mjeseca rade bez ličnog dohotka, toplog obroka i naknade za prijevoz.

– Mnogi od nas ovdje rade cijeli život i nemaju gdje da idu. Nekolicina nas još istrajava, mnogi su napustili posao i otišli bez izmirenih dugovanja koje preduzeće ima prema njima. Ljudi odlaze svakodnevno, plaće nema, pritišće nas sudbina, krediti, neimaština… O svemu tome smo obavijestili sindikalna udruženja, oni su reagovali, ali od izmirenja dugovanja prema nama nema ni traga, ni glasa. Poslali smo i krivične prijave na nekoliko adresa i nadamo se brzoj reakciji – navode radnici ovog preduzeća.

Dodaju kako u njihovoj tvornici više “nema zakona“.

– Pravilnik o radu je prestao da važi, nemamo kolektivnog ugovora, prekovremeni sati su se prestali isplaćivati, lični dohodak izostaje. Korištenje bolovanja ili godišnjeg odmora je bilo nepoželjno, radili smo punom parom, i više od toga, a novac za naše plaće je nestao. Planirano smo uništavani i dovedeni do uništenja. Uprava nas ne plaća, ne šalje na biro, ostali smo taoci posla koji praznog stomaka i džepova moramo obavljati. Molimo državu da se konačno uplete među privredne kriminalce koji nas sistematski uništavaju – poručili su radnici u svom apelu.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here