Antropozofija i alternativno liječenje malignih bolesti. Preparat imele Iscador u liječenju raka

0
420

Imela zivi kao poluparazit na raznom drvecu i stalno je zelena
Antropozofija je pravac u filozofiji koji je utemeljio Austrijanac Rudolf_Steiner (1961- 1925). Antropozofija je našla i praktičnu primjenu u nekim granama života, pa tako u poljoprivredi, obrazovanju i medicini. Holandska doktorica Ita_Wegman (1876 – 1943) je zajedno za Steinerom tako uvela u liječenje raka preparate poluparazitske biljke imele ( hol. Maretak ), od kojih je najpoznatiji preparat Iscador. Iscador se i danas proizvodi u švicarskoj fabrici Weleda, koju je osnovala dr. Wegman. Godišnji promet na Iscadoru iznosi oko 50 miliona eura.
Antropozoficna medicina počiva na magičnoj vezi između ljudi, biljaka, životinja, minerala i nebeskih tijela. Ona ide pod ruku sa alhemijom, homeopatijom, mitologijom i astrologijom. Odabir sredstava za liečenje se vrši ne po njihovim farmaceutskim djelovanjima, nego po mističnim idejama i vezama između bolesti i lijeka. Tako je imela parazit, kao što je tumor parazit u organizmu. Parazit se istiskuje parazitom, pa je imela znači pogodna za istjerivanje drugog parazita. Osim toga je imela (viscum album) čudna biljka, sa nizom karakteristika koje ne postoje kod drugih biljaka. Tako ona ima zeleni korijen, može rasti i u pravcu zemljine teže, i u suprotnom pravcu, itd. To je po antropozofičnoj medicini jedan od najvažnijih argumenata za njeno ljekovito svojstvo.

Doduše u holandskoj narodnoj medicini imela se odavno smatra ljekovitom biljkom.
Preparat imele Iscador proizvođač predstavlja kao alternativni lijek koji ima prije svega dejstvo na popravljanje imunog sistem bolesnika oboljelog od maligne bolesti, a ima uticaja u pozitivnom smislu i na psihu bolesnika. Preparat se proizvodi u različitim koncentracijama, i daje se uglavnom u intravenskim infuzijama. Cijena Iscadora je poprilično visoka.
Holandsko udruženje za borbu protiv nadriljekarstva (kwakzalverij.nl) ističe da naučna ispitivanja nisu pokazala da iscador ima terapeutsko dejstvo kod malignih bolesti. Naprotiv iz udruženja ističu (pored nikakvog efekta na bolest) i veoma veliki broj komplikacija koje ova terapija može donijeti.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here