Analizirate li previše?

0
306

Ako spadate u ljude koji dosta analiziraju, koji stalno o nečemu razmišljaju, planiraju, premišljaju, obrću, izvrću u svojoj glavi, teško da imate ikada sekundu unutarnjeg mira. Analiziranje jest potrebno, međutim ukoliko je taj dio mozga većim dijelom vremena aktivan, jako mnogo energije odlazi na tu stranu, pa nema dovoljno energije za druge procese koji su vam potrebni za vaš duhovni razvoj.

Analiziranje i razmišljanje su procesi koji se odvijaju u lijevoj polovici mozga. Lijeva polovica mozga se služi onim što već znate, ono što se nalazi u vašem svijetu, pa se te informacije prekombiniraju i izvode se novi zaključci, po principu logičkog rasuđivanja. Ali kada iscrpite sve moguće varijante u analiziranju, dođete do zida. Nema novih rješenja, nema novih ideja.

.

Način života nas je natjerao da previše koristimo lijevu polovicu mozga i zato se jako mnogo ljudi ne umije iščupati iz kolotečine misli i nepotrebnog analiziranja, jer je to nešto na što su navikli. Kako je um je navikao da stalno nešto vrti, u nedostatku novih ideja, proces analiziranja nas vraća na stare stvari, situacije iz prošlosti, koje nemaju nikakve veze sa sadašnjim trenutkom.

.

Desna polovica mozga je odgovorna za procese kreativnosti, inspiracije i duhovnog percipiranja stvarnosti. Kada nemamo logičan odgovor na pitanje koje nas muči, ovo je dio mozga koji će vam pomoći da nađete rješenje iz sasvim drugih izvora informacija, onih koji su vezane za vaše više postojanje. Naravno, nije baš zgodno ni kada vam je ovaj dio mozga previše aktivan. Tada se događa da budete previše zamišljeni, zaokupirani ste duhovnim procesima, inspiracijom i idejama, ali ako nema logičkog dijela uma koji bi procesirao ove ideje, one ostaju nemanifestirane u fizičkoj realnosti. Sve ove ideje ostaju u vašoj glavi kao apstraktne pojave, nema dalje obrade niti realizacije. Na primjer, možda ste bili odjednom jako inspirirani da nešto radite, ali vam je teško bilo da to definirate, i onda vas je nalet inspiracije prošao kao da ga nije ni bilo. Logički dio mozga vam pomaže da riječi stavite na papir, da boje pretvorite u sliku, da nađete praktično rješenje ostvarivanja vaše zamisli.

.

Ako dođe do pretjerane aktivnosti u jednom dijelu mozga, drugi dio pada u manju aktivnost, pa nastaje disbalans. U principu, najefikasnije bi bilo služiti se i jednom i drugom polovinom uma po potrebi, to jest, objediniti obje polovice u cjelinu. Ovo je analogno održavanju balansa na svim nivoima u našem životu. Jing-jang, muško-žensko, crno-bijelo, sve su to dvije krajnjosti u kojima pokušavamo pronaći balans i zlatnu sredinu.

.

Kako pronaći balans unutar uma? Promatrajte sebe kada upadnete u proces preteranog analiziranja. Primjetit ćete da vam pogled luta na na stranu, a neki od vas će moći da osjete i neku vrstu energetske napetosti u lijevoj polovici glave. Čak se može osetiti i čitava polovica tijela, da je na neki način aktivnija od druge polovice u energetskom smislu.

.

Sve što je potrebno je da usmjerite pažnju na centar čela, ili na sredinu između očiju, kako bi vam se pogled ispravio. Zatim usmjerite pažnju na obje polovice mozga istovremeno. Ovo će vam najlakše poći za rukom ako prvo obratite pažnju na jednu polovicu, zatim na drugu polovicu mozga, a onda na obje polovice istovremeno. Konačno, fokusiranje će se svesti na to da ćete osjećati jednu točku unutar glave, točno u sredini, iza očiju i nosa. Osjećaj fokusiranja na ovu točku u glavi je kao da “gledate unutar glave”. Pažnja će vam se odjednom usmjeriti na tišinu unutar glave. Sada dolazi do izjednačavanja rada lijeve i desne polovice mozga, tako da analiziranje prestaje, a aktivira se inspiracija i protok novih ideja.

Točka u središtu vaše glave, zapravo je mjesto gdje se nalazi pinealna žlijezda (epifiza) ili takozvano “treće oko”. Treće oko se fizički ne nalazi na sredini čela kao što se često misli. Na sredini čela su nervni završeci pa zbog toga ojsećamo senzaciju na tom dijelu kada nam je treće oko aktivno.  Ovo je organ zadužen za procesiranje apstraktnih energija i nemanifestiranih ideja koje ulaze iz svemira kroz tjeme vaše glave (krunsku čakru).  Ovo je organ koji vam omogućava da vizualizirate vaše ideje, da ih razvijate, da im nađete mjesto u fizičkom svijetu, također vam ovaj ogran omogućava interakciju s nefizičkim dijelom sebe i onoga što nije vidljivo u trodimenzionalnom fizičkom svijetu. Ako bi svemir bio kao internet, ono što gledate trećim okom bi bilo kao vaš ekran na kompjuteru. Treće oko povezuje lijevu i desnu polovicu mozga, kroz njega se energija raspoređuje na čitavu glavu. Kada radite balansiranje uma, zapravo stimulirate treće oko i njegov rad se poboljšava. Izbalansirani um nam omogućava puno manje stresa, lakše i brže procesiranje informacije, manifestaciju ideja, rješavanje problema.

.
Aniko

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here