Analgezija povezana s hodanjem u snu

0
268

Hodanje u snu, mjesečarenje ili somnambulizam je poremećaj sna koji pogađa većinom djecu školskog uzrasta, ali i do 4% odraslog stanovništva. Pojavljuje se za vrijeme necjelovitog buđenja iz dubokog sna. Spavač pritom hoda i izvodi druge kompleksne radnje izvan kreveta.

Novo istraživanje hodanja u snu, provedeno u francuskoj klinici Hospital Gui-de-Chauliac u Montpellieru, otkriva intrigantan paradoks: iako mjesečari imaju povišeni rizik za glavobolju i migrene u budnom stanju, za vrijeme epizoda mjesečarenja najčešće ne osjećaju bol, čak i u slučaju teže ozljede.

Prvi put je potvrđen fenomen da je analgezija (izostanak boli) povezan s hodanjem u snu.

U grupi ispitivanih mjesečara, 47 ih je doživjelo najmanje jednom ozljedu tokom hodanja u snu. Samo kod desetorice je došlo do buđenja od boli odmah nakon događaja, preostalih 37 je osjetilo bol tek kasnije u noći, ili ujutro nakon buđenja.

Ozljede ispitivanih mjesečara nisu bile nimalo banalne. Primjera radi, jedan bolesnik je za vrijeme mjesečarenja doživio teške prijelome nakon pada s prozora na trećem spratu, ali nije osjetio bol do buđenja koje je uslijedilo kasnije u noći.

Drugi bolesnik je slomio nogu za vrijeme epizode mjesečarenja u kojoj se uzverao na krov zgrade i pao, ali se nije probudio do jutra.

Naučnici vjeruju kako postoji veza između mjesečarenja i neurona koji šalju signale u leđnu moždinu i mozak te da će daljnja istraživanja pomoći razumijevanju mehanizma nastanka epizoda hodanja u snu, spavanja i buđenja, svijesti i osjeta boli.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here