Ana Brnabić

0
554

Ana Brnabić je srpska menadžerka i specijalist za marketing. U avgustu 2016. postala je ministar državne uprave i lokalne samouprave. Rođena je 28.09.1975. godine u Beogradu. U nastavku vam donosimo njenu skraćenu biografiju

Školovanje

Srednju školu: Petu beogradsku gimnaziju završila je 1994. godine.

Nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet Northwood u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Nakon fakulteta odlazi u Englesku gdje na Hull univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Poslovna karijera

Tokom studija u Londonu radila je za „Srpski informacioni centar“ na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću. Samom centru je glavni zadatak bio da održava kontakt i interakciju između reformističko nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

2002. godine nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU.

Tu se zadržala samo dva mjeseca, nakon čega prelazi u USAID gdje radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

2011. prelazi u američku kompaniju za razvoj vjetroelektrana „Continental Wind Serbia“. 2013. postaje direktor iste kompanije. Za cijelo vrijeme radnog staža radi na obavještavanju javnog mnjenja o prednostima i važnosti obnovoljivih izvora energije.

2016. godine postaje ministar državne uprave i lokalne samouprave u vladi Republike Srbije.

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

Predsjednik je upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED.

Predsjednik je odbora Etno mreže udruženja proizvođača rukotvorina.

Kontroverze

U oktobru 2015. godine sajt Telepromter.rs objavljuje telefonski transkript Lidije Udovički i Bojana Pajtića u kome se optužuje kum premijera Srbije i direktor EMS-a Srbije Nikola Petrović, da je pokušao da naplati reket od 2 000 000 evra od firme „Continental Wind Partners“ da bi zauzvrat priključio njihove vjetroelektrane na elektromrežu Srbije. Prema Teleprompteru tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je zauzvrat optužio „Continental Wind Partners“ i njihovu podružnicu u Srbiji da su lobirali američke kongresmene da u njihovom pismu Džozefu Bajdenu navedu premijerovog brata Andreja i njegovog kuma Nikolu kao glavno izvorište korupcije u Srbiji.

Međutim tada Ana Brnabić kao predstavnik CWP-a i direktor EMS-a, te tadašnji ministar energetike Aleksandar Antić izlaze na konferenciju za medije gdje opovrgavaju navode telepromptera o bilo kakvom mitu i korupciji.

Imovina

Prema pisanju Blica, koji je objavio njenu imovinsku karticu Ana Brnabić posjeduje sledeću imovinu:

  • stan i potkrovlje u Beogradu površine 327 kvadrata kupljenu na kredit 2014. godine.
  • garažu u Beogradu od 19 kvadrata.
  • nasljedstvo u vidu kuće na Krku od 167 kvadrata.
  • nasljedstvo u vidu devastirane stare kuće na Krku od 30 kvadrata.
  • Toyotu RAV4 iz 2010. godine kupljenu na lizing.

Plata

Prema navodima Blica kao ministarka ima prijavljenu platu u iznosu od 88 825 dinara ili oko 720 eura.

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here