Aktuelno u prirodi: Cvjetovi uljane repice (Brassica napus)

0
246

Ko se u ove dane vozi kroz Njemačku, primjetiće velika žuta polja procvjetale uljane repice. Uljana repica se kod nas zove i raps, i krmna repica. Ne engleskom Rapeseed, a na holandskom Koolzaad. Biljka spada u porodici krstašica i ima sličnosti sa ostalim kupušnjačama.

Raps je biljka koja se sve više gaji. Njene sjemenke  su pune ulja (rapeseed oil, raapzadolie) koje se koristi u ishrani ljudi. Smatra se da je ulje od “Kanole”  (modificirane sorte) jedno od najzdravijih ulja ( za prevenciju visokog holesterola i bolesti srca), jer ima omega 3 masne kiseline sa veoma dugim lancima

Najveću svjetsku proizvodnju imaju Indija i Kina, a od evropskih zemalja Njemačka i Francuska. U Kanadi se u velikim količinama gaji genetski modificirana sorta  zvana Canola (CANadian Oil Low Acid). Njen uzgoj je u Evropi zabranjen, a uvoz ulja nije.

Drugi važan proizvod koji se dobija iz sjemenki je biodizel. Sa jednog hektara zasijane kulture dobija se 400 litara biodizela. Ostatak iscjeđenih dijelova biljke sadrži dosta hranljivih materija i vitamina te  se koristi u ishrani životinja, posebno svinja.

Pažnju mi je privukla dekorativnost koju stvara ova biljka, neposredno pored dječijeg igrališta, u blizini mjesta gdje stanujem (vidi sliku). Neki povezuju pogoršanje astme sa vremenom cvjetanja uljane repice, mada se polen ove biljke raznosi uglavnom insektima.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here