Ako je vaša email adresa na ovom popisu, promijenite lozinku odmah!

0
340

Zloćudni spambot iz Holandije sakupio je 711 miliona adresa koje koristi za širenje spama, kao i opasnog softvera za krađu bankovnih podataka.

Najgori dio priče je da se pored adresa na vrlo dostupnom serveru nalazi i ogromna baza lozinki. Ovo uznemirujuće izvješće dolazi nam iz Benkowa, sigurnosne kompanije smještene u Parizu.

O čemu se radi i što činiti?

Ime zloglasnog spambota je Onliner, a on je samo komadić veće malware operacije koja pokušava zaobići filtere spama – ona koristi iskopane emailove i lozinke kako bi pronašla nove žrtve za napade malwareom.

Kako bi provjerili nalazi li se vaša adresa na listi ukradenih, posjetite haveibeenpwned.com – antihakersku stranicu koja već dugo vremena arhivira pokušaje napada na privatnost.

Ako vidite lozinku ili kombinaciju emaila i lozinke na listi, prestanite je koristiti i promijenite ju za svaki slučaj. Ako uočite sumnjive email poruke zamaskirane kao račune, ne otvarajte ih zato jer se radi o zlobnom malwareu stvorenom da ukrade vaše bankovne podatke.

Šta kažu stručnjaci?

Voditelj HaveibeenpwnedaTroy Hunt prokomentarisao je incident rekavši da se radi o ‘najvećoj količini podataka koje je ikad uploadao na HIBP.

Samo da dobijete ideju o koliko se adresa radi, recimo da ih ima više od sveukupnog stanovništva vurope.

“Naslov na upozorenju nalaže: Zlobni softver spremljen na lokaciji temeljenoj na serveru smještenoj na IP adresi u Holandiji koja sadrži velik broj ličnih informacija. Riječ je o sveukupno 711 miliona jedinstvenih adresa od kojih je velik broj povezan s ispravnom lozinkom” komentarisao je Hunt.

Sigurnosni stručnjaci trenutno surađju sa vlastima Nizozemske kako bi ugasili zloglasne servere, a vama predlažemo da provjerite nalazi se vaš email na Onlinerovoj listi.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here