8 najčešćih razloga oticanja nogu i ruku i što poduzeti

0
267
[ad_1] PIŠE: Jelena Kramar

Oticanje nogu se često olako uzima jer većina ljudi smatra da se događa samo zbog vrućine. Ali, natečene noge mogu upućivati i na neke ozbiljene zdravstvene probleme koje ne bi smjela ignorirati.

Edem

Stanje je u kojem tijelo zadržava previše vode. Mogu nateći noge, ruke i lice. Zadržavanje vode se javlja najčešće nakon duge vožnje u avionu ili dugog stajanja. Uglavnom se oteklina povuče sama od sebe, ali ponekad se zadržava što može biti znak niske razine proteina, srčanog zastoja ili bolesti vezane za bubrege i jetru.

Povreda

Ako se spotaknete  ili krivo stanete, otečena noga može biti znak loma kosti ili iščašenja. Stopalo i gležanj će nateći, budući da će se krv skupiti na dijelu oko uganuća kako bi ubrzala zacjeljivanje.

Ako osjećate jaku bol, ne možete stati na nogu ili ne izgleda kako bi trebala, vjerojatno je riječ o prijelomu i trebalo bi što prije otići kod ljekara.

Trudnoća

Prirodni dio trudnoće je i oticanje stopala budući da žensko tijelo u tom periodu života zadržava više vode. Oticanje se može pogoršati predvečer ili ako stojite duže vrijeme. Uglavnom nije znak problema ni kod mame ni kod djeteta, ali zna biti neugodno i bolno.

Preeklampsija

Ako oticanje nogu u trudnoći prati glavobolja, vrtoglavica, opća slabost ili bol u trbuhu, to bi mogao biti znak preeklampsije.

Karakterizira je i smanjen protok krvi do posteljice što može rezultirati i zastojem u rastu djeteta. Počinje oko 20 sedmice  trudnoće i povezana je s povišenim krvnim pritiskom.

Limfidema

Limfidema je stanje koje se javlja ako su jedan ili više limfnih čvorova oštećeni ili izvađeni, što je obično slučaj tokom liječenja od karcinoma. Rezultat je da tijelo odbacuje sve manje i manje vode što može rezultirati oticanjem ruku, nogu i stopala. Jedan od tretmana za ovo stanje je i pneumatska kompresija. Mogu pomoći i vježbanje i masaže.

Srčani zastoj

Nastaje ako srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče u pravom smjeru, može se nakupiti u stopalima i uzrokovati oticanje. Ljudima s ovim problemom je neugodno ležati na leđima, srce može ubrzati ritam pumpanja kako bi uspostavilo normalno kolanje krvi i moguće je da će ti nedostajati zraka. Ako primijetite ijedan od ovih simptoma, odmah se javiti ljekaru ili hitnoj službi.

Bolesti jetre

Ako čovjek ima neku bolest jetre ili hepatitis, jetra se opet i opet moraju popravljati.

U toj situaciji oštećeno tkivo može zamijeniti zdravo tkivo, a posljedica toga je usporeni rad. Ako se to dogodi, u trbuhu, nogama i stopalima će se nakupiti višak vode zbog čega bi i cijelo tijelo moglo oticati.

Problemi s bubrezima

Uloga bubrega je filtriranje otpada iz krvi. Ako ne rade dobro svoj posao, zbog stanja kao što su dijabetes ili visoki krvni pritisak, u krvi može ostati previše soli. To uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i cijelo tijelo bubri. Gravitacija poteže vodu prema tlu i noge otiču.

zdravakrava.ba

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here