6 TIPOVA BIZNISA KOJE MOŽETE ZAPOČETI SKORO PA BEZ NOVCA

0
201

Možda sanjate da započnete vlastiti biznis?!

Ali naravno tu je mnoštvo prepreka koje vas sprečavaju da to uradite. Na primjer možda nemate dovoljno motivacije, vremena ili ne tako dobru ideju sa kojom biste počeli?! No i ako imate sve pobrojano vi ćete se, baš kao i većina ljudi, u svojim namjerama zaustavi onda kada shvatite da nemate dovoljno novca da pokrenete biznis.

Ipak treba uzeti u obzir: tu su krediti, grantovi, te drugi načini pribavljanja početnog kapitala poput grupnog finansiranja (crowdfunding) a koji su dostupni kako biste došli do onoga što želite, tako da novac i nije baš jak izgovor da ne biste započeli biznis.

I pored toga postoji određeni broj biznisa koje možete započeti skoro pa bez novca.

 

Šta je potrebno da biste započeli biznis?

Vaš prvi korak jeste da istražite šta vam je potrebno da biste formalno registrovali firmu i šta od tih stvari zahtjeva novac.

 • Planiranje – Treba da imate poslovni plan i finansijski model, no ovo možete napraviti sami, besplatno.
 • Poslovni prostor – Predstavlja značajnu stavku vaših budućih troškova, no pošto se djelatnosti koje ćemo nabrojati mogu raditi od kuće ili na terenu vama poslovni prostor neće biti potreban. Svoju firmu možete registrovati na adresu virtuelne kancelarije (specijalizovana firma koja služi da se na njenu adresu registruju druge firme – Virtuo d.o.o.) i tako umanjiti svoje troškove i do 80%.
 • Registracija firme – Pripema osnivačke dokumentacije za vašu firmu će zahtjevati određene troškove, no ako uzmete u obzir da kao klijent Virtuo d.o.o. (virtuelne kancerlarije) tu uslugu dobijete besplatno tako da i te troškove možete obrisati iz troškovnika.
 • Oprema – Oprema je nešto što iziskuje novac, ali ne trebaju sve vrste biznisa skupu opremu. Uskoro ćemo i navesti koje su to vrste.
 • Proizvodi – Svi biznisi moraju nešto prodavati, što zahtjeva nešto prethodnog ulaganja. No mnogi servisi mogu funkcionisati uz investiranje vremena umjesto investiranja novca.
 • Internet domen – Treba od samog početka da ulažete u svoj online brend i da budete profesionalni. Sve što je potrebno jeste da smislite zvučan naziv koji ima dostupan domen te da isti kupite za 10ak dolara.
 • Web stranica – Alati za izradu web stranica su ovih dana besplatni i laki za korištenje. Nećete potrošiti ništa više do vašeg vremena da biste napravili svoju prvu web stranicu.
 • Marketing – Dok marketing ima reputaciju da je veoma skup, postoji pregršt efektivnih taktika koje zahtjevaju samo ulaganje vašeg vremena. Marketing na društvenim mrežama, SEO (search engine optimization) i marketing sadržaja (Content Marketing) spadaju u ovu kategoriju i vjerujte da su sve ono što vam je i potrebno.

Navešćemo tipove biznisa koje možete započeti bez da su vam potrebna značajna novčana ulaganja u neke od gore navedenih kategorija:

 1. Lične kreacije

Postoje lične kreacije poput umjetnosti i zanata. Ako ste recimo slikar možete prodati svoje umjetničko djelo za čiju izradu će vam trebati investicija za slikarski pribor i vaše vrijeme. Postoje internet platforme koje će vam pomoći da lakše prodate svoje radove.

 1. Kućne usluge

Pružanje usluga neće iziskivati novčano ulaganje jer usluge predstavljaju neopipljivu robu. I ako još pti tome radite u tuđim domovima ili komšiluku vi onda ne trebate stalno mjesto za rad. Npr. možete započeti sa pružanjem usluga čuvanja djece, šetanja pasa, čuvanja kućnih ljubimaca, održavanja dvorišta ili čišćenja snijega.

 1. Popravke ili stručne usluge

Ako ste vješti u nekom određenom poslu onda bavljenje tim poslom treba da vam bude osnovni izvor prihoda vase firme. Na primjer ako ste majstor za sve onda možete svoje usluge pružati onima koji ne znaju mnogo o kućnim popravkama. Kao i kod pružanja kućnih usluga nećete trebati mjesto za rad jer će vam to biti domovi drugih ljudi. Trebaćete nešto novca kako biste nabavili potreban alat ili opremu koje ćete koristiti za rad.

 1. Savjetovanje

Mnogi smatraju da bi mogli postati preduzetnici tek nakon što steknu nekoliko godina radnog iskustva u nekoj oblasti. Razmislite o profesiji ili industriji u kojoj ste trenutno i o tome koliko ste bili u mogućnosti da učite. Vlasnici drugih biznisa će trebati usluge profesionalaca i rado ce platiti vaše ekspertize. Stručno savjetovanje je djelatnost koja zahtjeva samo vrijeme za pripremu i kao takva predstavlja veoma vrijednu poslovnu priliku.

 1. Preprodaja

Iza ovoga stoji jednostavna ideja: Nabavite proizvode i prodajte ih drugim ljudima. Iskoristite veleprodaju ili posredovanje u trgovini da biste dosli do tih proizvoda. Kao posrednik u trgovini roba koju prodajete se kupcu šalje direktno od proizvođača, gdje nećete trebati skoro ništa novca. Kod nabavke robe po veleprodajnim cijenama trebaćete više novca ali ćete zato imati veću kontrolu i kasnije veći profit.

 1. Mikropreduzetništvo

Mogli biste vaš mali biznis sastaviti i kroz mikropreduzetništvo i druge ekonomske prilike koje vam se nude. Na primjer mogli biste voziti za servis poput Uber-a ili recimo iznajmljivati kuću preko AirBnB-a, ili možete pronaći druge slične servise koji koriste ono što vi već imate (auto, kuća i sl.).

 

Nakon što pokrenete vlastiti biznis i počnete zarađivati sam nedostatak početnog kapitala će značiti manje probleme. Možete ubrati profit od svog biznisa i reinvestirati ga ili možete pokrenuti čak veći biznis. Srećom ste sada spoznali da vam nije potreban veliki početni kapital da biste započeli vlastiti biznis. Doduše neke biznise možete započeti bez imalo novca. Jedino što morate znati jeste koji tip biznisa najbolje funkcioniše u tom Nomoney modelu. Pokreni se! Budi svoj gazda!

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here