5 iskušenja s kojima se susreću muslimani kada jedu u restoranu koji nema halal ponudu

0
254

[ad_1]

Jesti u restoranu koji nema halal ponudu može biti poprilično smiješno ali i neugodno. Ovisno od toga kako ko to doživljava. Evo pet iskušenja s kojima se susreće svaki musliman u takvim trenucima.

  1. Pronalaženje vegetarijanske hrane

Ponekad je lako, a ponekad zaista nije. Kad je jedina hrana za vegeterijance koju imaju suha salata, poželite otići. Često ne možete, jer ste tamo s kolegama ili imate sastanak uz ručak. Suha salata to je to!

  1. Izgovaranje Bismillaha (nešto tiše nego obično)

Muslimani izgovaraju “bismillah” (u ime Boga) prije nego što otpočnu sa jelom. Ali, to začas može da ispane kao neka “zastrašujuća, arapska riječ” i zbog toga je tada tiho izgovorite, a ustvari upravo je to čini zastrašujućom. Ali kako god…

  1. Odgovaranje na pitanja o tome šta je halal a šta nije

Nemuslimani uvijek postavljaju ta pitanja prilikom naručivanja. “Hej, možeš li ti jesti ribu? Da li je to haram?” Ili najčešće pitanje koje se postavlja: “Zašto ne naručiš piletinu? Mislio sam da vi ne jedete samo svinjetinu.” A onda morate održati pravi mali govor o halalu i haramu uključujući i to da kažete: “Da, jedem piletinu. Samo ne u restoranima u nemuslimanskom dijelu.”

  1. Jesti desnom rukom

Tvoji prijatelji nemuslimani jedu držeći viljušku u lijevoj ruci, ali ti ne. Možda ćeš ličiti na nekog ko nema pojma i nikad prije nije jeo s viljuškom. I onda shvatiš kako je to pomalo neugodno iskustvo.

  1. Preskakanje deserta jer ne zna da li su stavili alkohol u njega

Najneugodnija stvar za jednog muslimana jeste situacija u kojoj se pitate da li u hrani ima alkohola. Mnogi ukusni deserti koje smo svi nekad probali, mogu imati i alkoholnu verziju. Dakle, ili pitate, ili preskočite dezert!

U svakom slučaju, nije važno šta muslimani mogu ili ne mogu jesti. Ako je ugostiteljski objekat kvalitetan, uživat ćemo na ovaj ili onaj način. I dobivanje porcije prženih pilećih krila u arapskom restoranu, poslje toga pomaže.

Izvor: mvslim.com

Za Akos.ba Fahrudin Vojić

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here