10 POZITIVNIH PRIČA KOJE NISTE ČULI

0
381

Postoji toliko članaka i objava na društvenim mrežama o “pregledu godine“, ali nešto s njima, obično, nije uredu…

– Najveće prirodne nesreće godine

– Zvijezde koje smo izgubili u prošloj godini

– Devet najvećih političkih skandala, gafova i kontroverzi godine

Primijetite li o čemu se radi? Jednostavno su depresivne.

Smatramo da je svijet mnogo više od toga, a inspirirao nas je primjer pukovnika Chrisa Hadfielda, koji je slavio nevjerovatne stvari koje su se nedavno desile.

1.Recite zbogom 40 posto plastike u okeanima

Pet biliona komada plastike nalazi se u okeanima upravo sad, gravitirajući ka jednoj od pet glavnih nakupina smeća. Projekt Ocean Cleanup se nada da će ukloniti 40 posto te plastike u periodu od deset godina tako što će imitirati obalu. Samostalno funkcionira od pokretanja, te se napaja energijom dobijenom iz morskih struja. Za trideset godina plastika u okeanu će, možda, postati fusnota u historiji.

Izvor: The Ocean Cleanup

2. Gigantska panda više nije ugrožena vrsta

Međunarodna unija za očuvanje prirode u septembru je objavila da gigantske pande (zvanično) više nisu ugrožene. To je rezultat popisa 1.864 pande u divljini, ne uključujući mladunčad, što je označilo porast u odnosu na 1.596 njih u 2004. Sada postoji 67 rezervata za pande u Kini, koji pokrivaju prostor od 14.000 kvadratnih kilometara.

Izvor: NBC News

3. Kina najavila planove zaustavljanja trgovine slonovačom

Kina planira zaustaviti trgovinu slonovačom do kraja 2017. godine. Često smatrana statusnim simbolom, slonovača se prodaje po cijeni od 1.100 američkih dolara po kilogramu. Ograničavanjem trgovine slonovačom u Kini spasit će se oko 20.000 slonova godišnje. Na planeti je ostalo samo 415.000 slonova − procjena je World Wildlife Funda.

Izvor: Good News Network

4. Broj beskućnika veterana u Americi smanjen je za 47 posto u proteklih sedam godina

Obamina administracija objavila je smanjenje broja beskućnika veterana za 50 posto u odnosu na 2010. godinu. Sam broj beskućnika smanjen je za 16 posto u odnosu na prošli januar kroz strateška partnerstva između raznih državnih agencija. Rezultati su zapanjujući, te možemo očekivati da vidimo više ovakvih programa u budućnosti.

Izvor: Good News Network

5. „ALS ledeni izazov“ doveo do medicinskog otkrića

„ALS ledeni izazov“ nije bio samo šale radi − finansirao je stvarnu studiju koja je identificirala genetske uzroke ALS-a. Ovo je veliko otkriće koje će pomoći ekspertima da se izbore s problemom tretmana, liječenja ili čak sprečavanja ALS-a u budućnosti. Pokret nije dobio širu podršku, ali ovo je dokaz da „slacktivizam“ može proizvesti rezultate.

Izvor: New York Times

6. Kina je zabranila pojedine rudnike uglja

Kina je najavila da će zatvoriti hiljadu malih rudnika uglja i da neće odobravati otvaranje novih tri godine. Mada je ovo mali korak za toliku državu, dobar je simbolički korak ka obnovljivoj energiji koja, prema informacijama Greenpeacea, pokriva osnovne energetske potrebe Kine od 2011. godine. Ovo, također, prati prirodni pad u korištenju energije iz fosilnih goriva u posljednjih nekoliko godina, ukazujući na to da je trajna promjena u energetskom sektoru neminovna.

Izvor: Bloomberg

7. Morska krava više nije na spisku ugroženih životinja

Američka Služba za ribu i divljač predložila je da se morska krava reklasificira iz „ugrožene“ u vrstu „u opasnosti“. Nijedno ne zvuči dobro, ali ovo su zaista fantastične vijesti − ova vrsta je „procvjetala“ u proteklim godinama, ponovo ojačavši nakon što se našla na spisku ugroženih životinja 1972. godine. Samo u Floridi primijećen je porast od 500 posto u broju morskih krava, s ukupno 6.300 primjeraka u januaru.

Izvor: Scientific American

8. Kolumbijska vlast i pobunjenici FARC-a su potpisali mirovni sporazum

Kulminacija četiri godine pregovora i propalog referenduma jeste da su vlasti Kolumbije i pobunjenici FARC-a došli do sporazuma. Sukob je trajao 52 godine, u njemu je stradalo 220.000 osoba, te je raseljeno i protjerano osam miliona ljudi. Novim ugovorom pobunjenici se ograničavaju na pojedina područja, te trebaju predati svoje oružje posmatračima UN-a.

Izvor: BBC News

9. NASA-ina bespilotna letjelica Juno preletjela 1.300 miliona kilometara

NASA-ina svemirska letjelica Juno preletjela je 1.300 miliona kilometara da bi došla do Jupitera ove godine. Istražit će radijacijske pojaseve ove planete u nadi da će otkriti tajne načina na koji je ova planeta formirana i kako se mijenjala te, možda, saznati nešto o tome kako je nastao Sunčev sistem u tom procesu. Ovo bi moglo imati dalekosežne posljedice na budućnost nauke.

Izvor: The Telegraph UK

10. Kanada je zaštitila 85 posto najveće svjetske obalne umjerene prašume

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here